сряда, 2 февруари 2011 г.

Психотерапия и картите Таро


Споменаването на карти Таро в повечето случаи извиква у човек асоциацията „предсказване”. В действителност карти Таро са една от най-известните системи с предсказателен характер. Повърхностно погледнато Таро са средство за „гледане” на карти. Но ако изберем да ги възприемаме по-този начин, се поставяме в позиция на пасивни обекти, оставени в ръцете на съдбата, сами се лишаваме от правото на собствена воля и избор. Те са много повече от средство за гадаене. Картите Таро са символични картини на архетипните сили, действащи във всички аспекти на живота ни тук и сега.
Най-добрият начин да се вникне в картите е да се гледа на тях като картини в художествена галерия. Както картините, картите Таро са вид проективен тест, което означава, че са куки, които захващат въображението. Разглеждано чисто психологически, проекцията е несъзнателен , автономен процес, при който първо виждаме хора, предмети, случки от непосредственото ни обкръжение-т.е. онези тенденции, характеристики, скрити потенциали, или липси, които в действителност ни принадлежат. Проектирането на нашия вътрешен свят във външния свят не е нещо, което ние правим нарочно-това е начинът, по който нашата психика действа. В действителност всички ние проектираме постоянно и несъзнавано. Така разглеждайки образите, които приписваме на външния свят като огледални отражения на вътрешния ни свят, ние се опознаваме.
Картите Таро са идеални за тази цел, защото те представят символно онези инстинктивни сили, които оперират автономно в дълбините на човешката психика, които известният психолог и учен К.Г.Юнг нарича архетипи. Тези архетипи функционират в психиката така, както инстинктите функционират в нашето тяло. Така както здравото новородено бебе идва на този свят със способността за сучене, така и психиката показва тези наследени тенденции. Ние не можем да видим тези архетипни сили, но ние ги преживяваме в нашите сънища, мечти, инсайти, където се появяват като образи.
Картите Таро са един мост между нашето съзнавано и нашето несъзнавано. Те са едни спомагателни огледала за слепите петна в гледната ни точка към проблема, с който се обръщаме за консултация. Така картите Таро ни правят по-осъзнати, т.е. въоръжени с повече информация по отношение на това, което ни вълнува в момента. Така погледнато, бивайки в позиция на питащи, ние имаме ИЗБОР да следваме или не разкритото в дадена подредба. Да научим или не уроците, които ни предлага жизнената ситуация , в която сме. Доброволното учене ни изкачва едно ниво по-нагоре в житейската стълбица на нашето индивидуално развитие. Отказът ни да го сторим в резултат на неосъзнатостта ни, ни връща отново и отново към сходни ситуации, за да усвоим познанието, което ни предлага дадената житейска ситуация. Така човек, който е готов да отвори сетивата си за посланията на картите в една подредба, получава ценна възможност да участва в създаването на своето бъдеще, приемайки и осмисляйки не само причинно-следствените връзки на проблема в минало, настояще и бъдеще, но и да проникне по-дълбоко, разбирайки същината на ситуацията, която е от особена важност в дадения момент. Трябва да се има предвид, че всеки човек по различен начин възприема информацията разкрита от картите Таро, освен, че има универсални послания, те са и строго индивидуални за питащия. Консултантът е човекът-посредник между осъзнаваното и неосъзнаваното на питащия.
Картите Таро, бивайки символи на архетипните сили в нашата психика са представени чрез т.нар. Старши Аркани-22 на брой, които появявайки се в подредбата говорят за основен момент с голямо значение и енергийна натовареност, който изисква по-задълбочено вглеждане и разбиране. Докато Малките Аркани детайлизират общата картина.
И не на последно място, питащият освен с отворени сетива е нужно да подхожда с търпение към посланието на Таро, тъй като истинското разбиране на посланията на Таро се осъществява след известно време. Консултациите с Таро приличат образно казано на къпане в огромно море. След излизане от него всеки отнася толкова капки,колкото може, и са му нужни в настоящия момент от живота му.
За консултация с карти Таро на посочения телефон в профила ми.



!!!

ПРОГРАМА  „РЕСТАРТ”
Една различна лятна ваканция в Родопите.

7-дневен празник на сетивата с акценти " Храната на тялото и душата."
Една програма,чрез която:
- Ще възстановите напълно натрупаното през годината напрежение в тялото, ума и душата.
-Ще събудите любопитството към себе си и света.
-Ще се научите да разпознавате и търсите здравословната духовна и материална и храна.
-Ще се научите да прилагате с малки усилия начини на хранене и живеене, които водят до поддържане на идеалното за вас тегло, а за онези,които желаят ще започнат да намаляване на теглото без йо-йо ефект.
Уникалността на програмата включва усилията на психотерапевт, холистичен диетолог, йога инструктор, масажист.







Няма коментари:

Публикуване на коментар