петък, 28 декември 2012 г.

КОЙ КОЙ Е ВЪВ ФЕЙСБУК


КОЙ КОЙ Е ВЪВ ФЕЙСБУК?
 СП. "ГРАЦИЯ",
 ЯНУАРСКИ БРОЙ НА 2013 г.

ЗА ДА ОТГОВОРИМ НА ТОЗИ ВЪПРОС,
СЕ СВЪРЗАХМЕ С

АНАЛИТИЧНИЯ ПСИХОТЕРАПЕВТ
КРЕМЕНА СТАНИЛОВА,

КОЯТО НИ ПРЕДСТАВИ СВОЯ ЕКСПЕРТЕН ПРОЧИТ НА

ХАРАКТЕРИТЕ ВЪВ ВИРТУАЛНОТО ПРОСТРАНСТВО










Б.А. Резюме - статия в популярен вид на един по-обширен дипломен проект към Института за психотелесна психотерапия.
Статията е един опит за представяне на основните характерови проявления във Фейсбук, но поради ограничения лимит от думи за публикация в списанието,  не изчерпва всички характерови особености. Тук акцентът е върху дисфункционалните ни поведения във Фейсбук. Които са почти същите и в живата реалност, но с малки разлики - поради особеностите на общуването лице в лице.
Делението е условно и допуска, че човек е сложна плетеница от качества, които могат да са типични за два и повече характера.

Кой кой е във Фейсбук?
Опит за психотелесен прочит на характерите  във Фейсбук. .
Много време се дърпах. Вадех от девет кладенеца вода, за да убедя приятелите си, врели и кипели във Фейсбук, защо няма да си направя профил. Върл фен съм на живото общуване.  И все още съм. Но дълго разговорите ни бяха около словесната въртележка от типа: „ Ама и това е реалност. Реалност, ама виртуална. Виртуална, ама реалност. „  И така си е. Реалност е. И да се отрича,  е все едно  да се правим, че слънцето не изгрява от изток. И през 2009 година се оказах с профил и по-късно активен потребител в тази социална мрежа. Която има свой живот. И лошо няма, ако е продължение на живия живот. За някой хора е. За други е единственият живот. И вън друг няма. Как общуваме? Същите ли сме в реалното и виртуалното пространство? Как разбираме другите? Как те ни разбират? Като общуваме, общуваме ли? Като отказваме да общуваме, какво казваме с това? Как се срещаме? И как се отдалечаваме в тази мрежа, създадена да ни срещне? Това са въпроси, които започнах да си задавам скоро след  влизането си там. И така... до 2012 година, когато се роди един по-обширен дипломен проект към Института по телесна психотерапия. Кой кой е във Фейсбук? И дали сме различни в реалното и във виртуалното пространство?
В реалното пространство се срещаме с човека, неговото тяло, глас. Със собствените си психотелесни реакции. Във виртуалното  пространство битува мнение, че общуването е по-лесно. Именно поради липсата на живия контакт. Наблюдавайки себе си и другите, констатирах, че е заблуда да си мислим, че може да се скрием в мрежата. Мрежата ни оголва, кара маските, които носим в реалния свят, да падат по-лесно. Точно защото не сме толкова нащрек. Всичко говори кои сме - статуси, снимки, постинги, споделени песни, статии, приятелите ни, коментарите и харесванията ни.  В този прочит делението на характерите е  според класификацията на бащата на психотелесния анализ, Вилхелм Райх, ученик на Фройд.  Но в тази статия съм използвала по-популярните названия на характерите, използвани в трудовете на канадката Лиз Бурбо. Като това деление е условно. И в един или друг момент, според стимулите на средата, можем да проявим едни или други характерови черти, както и да сложим съответната маска. Всички сме някъде в това пъстрило. 
КОИ СА БЯГАЩИТЕ?
Те са склонни да живеят в социалните мрежи. Мрежата  се използва от тях като бягство от физическия свят, отколкото като негово интегрирано продължение. Често се наблюдава разцепление мужду реалната и виртуалната  идентичност в анонимно  използване на мрежата, като се ползват регистрации под фалшиви имена и снимки. Или  се използват множество виртуални личности. Ако има снимка, тя е с акцент върху главата и очите, които създават усещане, че гледат отвъд, а не към човека отсреща. Тялото рядко присъства. Темите, около които се центрират статусите, е всичко свързано с духа и интелектуалния свят, но поднесено чрез използване на абсолюти, като често идеите са разпилени, а в различните постинги на един и същи човек силно противоречиви. Посланието на това общуване е: „Моят свят е единствен и реален и друг няма.” Прекрасно е, че тези хора носят новите идеи за  универсалната любов и духовното обединение, ако на практика не се гради противопоставянето ние - осъзнатите, срещу те - неосъзнатите. И често се наблюдава едно несъответствие: от една страна, е  призивът за любов в текстовете, които публикуват, а, от друга: в коментарите - неосъзнато хипер-агресивно общуване и тотално отхвърляне на всичко онова, във външния свят, което очевидно носят, но не разпознават в себе си. Те са изключително креативни хора и само ако се комбинират с по-заземени хора, могат да реализират идеите си. Или ако те се заземяват и свържат главата с тялото, сиреч с емоциите си, за да влязат в реалността такава каквато е. В противен случай всичко остава в сферата на фантазиите им.
КОИ СА ЗАВИСИМИТЕ?
Те са зависими от всичко и всички. Най-вече от собствената си неспособност да се задвижват към живия човек, както и от собственото си очакване, че някой друг ще се погрижи за нуждите им. Често ще усетим компенсаторното демонстриране  на преувеличена независимост, която не издържа в моменти на силен стрес, и желанието им да да бъдат интелектуални първенци.
Типично за онлайн поведението на този характер е информационната кражба, плагиатството и надничането в дискусии, без да дава своя принос в тях. Но, засмуквайки тази информация, я използва за по-късна демонстрация на интелектуална мощ в собствени постинги и статуси. Желае да блесне с това, което ЗНАЕ. Това е един вид интелектуален ексхибиционизъм с цел сдобиване с внимание, подкрепа, любов. В моженето е по-трудно, ако става дума да си поиска помощ. Чака другите да започнат разговора. Често манипулира, само и само да не признае, че има нужда от другия. Като го отхвърлят, се държи  сякаш не са го отхвърли или това мнение не се отнася до него. Рядко влиза в директна конфронтация на стената си, но е склонен да манипулира или шантажира в лични мейли. Много говори, пуска статус след статус. Но често ни остава с усещането, че другият за него не е важен. Ще го разпознаем по молещите очи, и наклонената глава на снимките.Ако и когато  осъзнае, че да дава любовта, подкрепата и благодарността, от която се нуждае, е също толкова красиво, както и да получава, общуването с този умен човек е една наслада. Много е поетичен и романтичен.
КОИ СА ИЗДЪРЖЛИВЦИТЕ?
Този характер потиска своята честност по отношение на това, какво в действителност иска - при него външното поведение  е ”да”, но вътре е „не”, заради одобрението, което за него е гаранция, че е обичан.  Затова той стиска, задържа, за да бъде такъв, какъвто другите го искат, използва дразнещи поведения, прави нещата от него да мине и накрая намира повод да разтовари акумулираното напрежение, като след това отново влиза в блатото, неотстоял онова, което той иска, въпреки че осъзнава нуждите си. 
В мрежата ще го познаете по две неща: или угажда, или провокира - което взема формата на леко заяждане, дразнещи коментари, лека насмешка под снимки. Ако не се заяжда, ще мрънка, все недоволен. Но никога няма да ни  каже, че не ни харесва, или открито да ни откаже. Има особено чувство за хумор – често се самоиронизира , за да се защити от ирониите на другите. В спорове и дискусии се държи на инат и отказва да приеме чужда гледна точка, което е израз на подсъзнателното убеждение, че ако не издържи, нищо няма смисъл. Ако,обаче, има словесен конфликт, той често играе миротворец, не може да толерира войните извън него, вероятно заради проектираната вътрешна война и неспособността му, той самият да застане зад собствените си каузи. Ще го познаете по снимки, които поства, където  нерядко самоиронизира собственото си пълно тяло, умения или неумения.
 Иначе издържливците са нежни души и лесно се разчувстват. Прекрасни и съвестни изпълнители в реалния свят. Но пак имат нужда от лидер, който да ги води.
КОИ СА КОНТРОЛИРАЩИТЕ?
Този характер е царят на човешката джунгла - лесно влиза в театъра на живота и като  актьор, и като режисьор. Той добре се вписва и живее в социалните мрежи, като Фейсбук, защото те му дават възможност да постига власт. В мрежата лесно привлича „приятели” и симпатии. Поддържа изключителни интересни страници, като добре напипва интереса на масовата публика. Провокативен е. Има много абонати и почитатели във ФБ. Това се обяснява с изключителната енергия, която той влага, за да бъде интересен. В тези страници има страст, ентусиазъм, ревнива амбиция. Те са типът „разбирачи” във ФБ, умеят да дразнят любопитството и да хранят широк кръг от хора по теми като лайфстайл, политика, личностово развитие, екзотика и пътешествия.  На снимките, които поства, ще го познаете, защото е весел, непукист, харесван, съблазнителен  и винаги в центъра на събитията. Под статусите му, които са провокативни, трудно тръгва дискусия, защото лесно става агресивен и издухва от сцената несъгласните.
Този характер е прекрасен лидер, носещ отговорност, съчувстващ на по-слабите. И би бил прекрасен събеседник, ако слезе от престола и бъде повече човек – понякога слаб, понякога несправящ се, понякога протягащ ръка за помощ.
КОИ СА СКОВАНИТЕ?
Това е характерът, който трудно се отпуска и за който всичко, което не отговаря на собствената представата за добро и лошо, трябва да бъде държано на разстояние или да бъде заклеймено.  Стената на този човек създава   усещане за  сдържаност и себеконтрол, което произтича от страха да не бъде отхвърлен или да не направи нещо нередно. Общува от позицията на гордостта, като нито се приближава, нито се отдалечава. Силно недоверчив е. Пита и проверява многократно. Често не изразява открито несъгласие по темите, а поднася мнението си, използвайки като начало на изречението „Да, но...”, което всъщност е форма на неговото „Не”. Но лесно влиза в спорове, където защитаването на определени ценности се възприема като добродетел. Воюва фанатизирано срещу всичко онова, което е забранил на себе си, особено по теми като морал, етика, религия, свое и чуждо и т.н. Най-често използва функцията блокиране и разприятеляване, ако е неутвърден.
Парадоксалното е, че можем тези хора да видим на снимки в силно консервативно облекло и поза, или хиперпредизвикателни и малко хистерични пози.
В позитивите си  са перфектните реализатори, много точни и отговорни. Невероятни приятели, ако успеят да излязат от постоянното си недоверие.
Разбира се, не можем да обхванем цялата палитра на поведения на един човек в толкова синтезиран вид. Но идеята тук е да се запитваме как общуваме и това, което правим във виртуалното пространство,  наистина ли ни сближава, или ни отдалечава?
Аз съм някъде из гореописаните типажи,  с всичките плюсове и минуси. А ТИ?
К. Станилова,
сп. "Грация", януари 2013 г.
















Няма коментари:

Публикуване на коментар