сряда, 2 февруари 2011 г.

Терапия с цветята на Д-р Бах

През първата половина на ХХ век английският лекар Едуард Бах (1886-1936) създава уникална по своята простота, разбираемост, достъпност и резултатност лечебна система, основана на 38 есенции от цветове на растения. Бах, работил и като конвенционален лекар, и като хомеопат, осъзнава необходимостта от начин на лечение, разбираем и достъпен за всеки човек.

Целебната система на Бах не е фокусирана върху физическите симптоми, а върху онова мисловно-емоционално състояние на човека, което стои зад тях и което ги отразява на по-висше енергийно ниво. Такива нагласа и подход правят човека внимателен и грижлив към себе си, към душата си, към задачите, които има да разрешава, и към трудностите, през които трябва да премине. Такова лечение уважава целостта на човека и се стреми да я възстанови и запази.

Тази терапия се състои в приложението на 38 цветни (направени от цветове на растения) есенции и на една допълнителна, универсална, създадена от самия Едуард Бах комбинация от пет от тях, т.н. Спасителна смес (Rescue Remedy), която е предназначена за остри проблемни (дисхармонични) състояния. Бах разделя есенциите на седем групи – за страх, за несигурност, за недостатъчен интерес към настоящето, за самотност, за прекомерна чувствителност към влияния и идеи, за потиснатост и отчаяние, за прекомерна загриженост за доброто на другите.
Действието на есенциите е на фино енергийно ниво, те са безвредни и могат да бъдат приемани самостоятелно при нужда или в комбинация от максимум 6 или 7 от тях, както и при необходимост успоредно с други лечебни средства.
Цветотерапията на доктор Бах е фокусирана около идеята че, човек като физично тяло е подчинен на всички закономерности, на които е подчинена и природата. Класическата медицина разглежда човека от гледна точка на проблемите, възникващи с тялото му. Психолозите разглеждат човека от гледна точка на проблемите с психиката.
Със своята терапия доктор Бах създава един нов терапевтичен подход. Той доразвива и утвърждава в практиката една от глобалните и вечни идеи в психологията – идеята за единството и органичната връзка между душата и тялото – между нервно организираната материя и психиката. Ако се разбира правилно тази взаимозависимост, бихме могли чрез промени в тялото да въздействаме на процеси, протичащи в полето на душата и обратното.
Доктор Бах смята, че болестта трябва да се търси в дисхармонията между душевните и телесни аспекти на човешкото съществуване.

Според него истинските причини за болестта се свеждат до това, че:

– личността не действа в съгласие с душата си. Това произтича от конфликта между природните ни потребности и ограниченията на социума.

– личността нарушава принципите на единството между психичното и физичното.

Цветовете в терапията на доктор Бах олицетворяват определени психични състояния.

Изразено енергетично – честотата, на която трептят определени цветове отговаря на честотата на определени психични състояния, които човек преживява в определен момент от своя живот. При конфликт между душата и личността настъпва дисхармония в енергийния баланс на организма. Енергийният потенциал на цветовете чрез принципа на индукцията има за роля да приведе организма в баланса.
Терапията на доктор Бах може да се съчетава и с други лечебни методи в това число с конвенционалната терапия, с хомеопатията, с психотерапията и води до задълбочаване на лечебния ефект. Подходяща е за всички възрастови групи и ни помага да станем по-балансирани, по-интегрирани и по-щастливи.

До момента не са установени противопоказания и странични действия

За приготвяне на точната комбинация на посочения телефон в профила ми.

!!!

ПРОГРАМА  „РЕСТАРТ”
Една различна лятна ваканция в Родопите.

7-дневен празник на сетивата с акценти " Храната на тялото и душата."
Една програма,чрез която:
- Ще възстановите напълно натрупаното през годината напрежение в тялото, ума и душата.
-Ще събудите любопитството към себе си и света.
-Ще се научите да разпознавате и търсите здравословната духовна и материална и храна.
-Ще се научите да прилагате с малки усилия начини на хранене и живеене, които водят до поддържане на идеалното за вас тегло, а за онези,които желаят ще започнат да намаляване на теглото без йо-йо ефект.
Уникалността на програмата включва усилията на психотерапевт, холистичен диетолог, йога инструктор, масажист.





Няма коментари:

Публикуване на коментар