петък, 22 юни 2012 г.

Силата на червеното



Силата на червеното

Какво си мислите, когато чуете думата агресия?
Набиват ни в главите, че „Ауууу, агресията е нещо лошо”. Свързваме я с бой, крясъци, убийство. А свързваме ли я с тихото мълчаливо наказване на другия, свързваме ли я с тайничкото отмъщение, с мислите „Нека му или нека й”? Свързваме ли я с всички лоши сценарии, които се въртят в главите ни - самосъжаляващи или наказващи другия? Свързваме ли я с моралния садизъм, в чието блато тънем ежечасно? Не, щото той не е осъдителен от гледна точка на законите. Свързваме ли я с всички болести на душата и тялото?
Да, лошо ще е да си агресивен, но ако не знаем, че агресия означава движение – напред или назад. А не стискане на движението.
Целият жив свят се върти около движението на атака или бягство. Само човекът стои в менгемето на „искам, ама няма как...”, „не искам, защото...”, Ами ако..., то”. От това менгеме произтичат всичките ни страдания, продукт на страховете, придобити докато сме се опитвали като деца да искаме, ама да не е позволено. Да тропнем с крак, ама да ни е забранявано. Защото е невъзпитано или какво ще си помислят другите. Да мълчим, сакън да не обидим другия, щото можел да ни обърне гръб. А това, че, обръщайки гръб, се наказваш сам, според българската поговорка „Сърдит Петко, празна му торбичката.”, е  друга тема. Нали изглеждаме силни и не сме се „унижили”. Да не казваме на онзи, който ни нерви, какво мислим за него, щото е по-слаб или неможещ и, както пише Бернаскони, „А кога този слаб ще се научи да бъде силен и действащ, ако продължават с него да се държат като с крехка ваза?” И така до края на света. Или до дъното на собственото ни блато.
Запитваме ли се, че еквивалент на думата агресия е живот, червено, свобода, себеотстояване, честност, истина и умение да стоиш зад собствената си решения и желания. А всичко, набитото в главите ни като „Лошо е да е агресивен”, ражда болните изродени и извратени форми на здравата агресия. Потиснатата или нездравата агресия е мазохизъм, садизъм, блато, вонящи отношения, задушаване, болест, смърт.
Агресия е самият акт на раждане, агресия е да кажеш, агресия е да отидеш, агресия е да се махнеш, агресия е да умееш да избираш битките си, агресия е да откажеш или да се откажеш - ама не от страх, ами щото не си струва да хвърляш цялата армия на своите ресурси в битка, която ще се окаже твоята Пирова победа. Помним ли думите на Цар Пир „Още една такава "победа" и няма да ни остане един войник” ?
Онзи, който умее да влиза в битки, умее да си пести силите. Атакува или бяга.
Но не от страх, а щото умее да иска най-доброто за себе си. И щото е ценен и заслужава.
И тогава и Господ помага. И дава. Най-доброто, което ни трябва в този момент. 
К. С.

четвъртък, 7 юни 2012 г.

Аюрведична вечер.


През лятото една серия от събития, курсове, лекции и семинари по здравословно хранене и начин на живот в Студио "РЕА", Хасково.

АЮРВЕДИЧНА ВЕЧЕР

Една вечер, в която ще определим типа доша, която преобладава във всеки от нас.

За начина на хранене и живот според дошата. Проблеми, които може да преживяваме при липса или излишък на една от дошите. Хапване на аюрведични ястия.


***



***
Aюрведа е хилядолетно индийско познание, което включва, както различни клонове на медицината, така и масажи, употребата на билки и други лечебни субстанции, упражнения, очистителни практики, правилно хранене, а също магии и заклинания. Разделът, разглеждащ храненето, обхваща избора на подходяща храна и хранителен режим за отделния човек чрез точно комбиниране на съставки и подправки в рецептите. Обръща внимание на разбирането на качествата на различните продукти за постигане на балансирани комбинации в ястията, както и на спазването на определени принципи на приготвяне и отношение към храната.
За разбирането и прилагането на аюрведическите постулати ще се спрем на петте основни елемента – ефир (етер), въздух, огън, вода и земя. 
Те възникват в началото на съществуването и всеки е породен от предходния и наследява неговите качества. Петте елемента се комбинират по двойки, за да се получат трите доши -  това са характеристики, които управляват всичко съществуващо – от часовете на деня, през сезоните, до нас, хората, като цялостни индивиди, състоящи се от физическо тяло, душа, качества на характера и т. н. Познанията ни за дошите и определянето на индивидуалния тип доша разкрива начините, по които всеки човек може да постигне баланс в живота си.
Цена - 20 лв.
22 юни, началото на лятото на 2012 година, 
19.30 - 21.30 часа.
Записване до 21 юни на тел: 0897 06 33 00